Reference til FDFs hjemmeside FDF Arresøens Kanocenter
BOLMEN KANO-DK MATERIEL KANOSEJLADS RESERVATION FORSIDEN ROS&RIS

Kanosejlads på søen Bolmen i Småland i Sverige
- enten en hel sommerlejr, hvor man kan nyde søen eller sejle til Kattegat
- eller en hyggelig weekendtur på Bolmen evt. med kredsens familier

Sommerlejr i kano
En uges kanosommerlejr! Man tager af sted lørdag morgen og kører med bus til byen Bolmen - ved søen Bolmen. Her udleveres kanoer, padler, redningsveste og evt. andet udstyr.
Så tager man på sommerlejr på søen Bolmen, søen med de 365 øer, hvoraf kun en enkelt er beboet. Langs søen er det et antal overnatningspladser, her er plads til telte, samt toilet og bålsted / brænde. Grupper må kun benytte disse pladser, og der betales for brugen.
Den følgende lørdag afleveres kanoer m. v. igen senest ved middagstid, og man kører hjem med den bus, der har kørt holdet, der skal sejle i den følgende uge op til Bolmen. For de mere "garvede" kanosejlere er der mulighed for at tage turen fra Bolmen til Laholm på åen Lagan - og det er næsten til Kattegat. Det er en tur, der kræver en del, da der dels er nogle strømfald og dels ikke mindre end 13 bæringer. Kanosejlads på Bolmen Kort Bolmen
Fra Bolmen til Kattegat:
Kort Bolmen - Exen (Extorp)
Kort Exen (Extorp)- Tånneryd
Kort Tånnenryd - Laholm

Kano for en weekend
En tønde t<br>il bagagen er en god idé Weekendtur i kano! Ideelt for den lille gruppe, som vil op og have en fantastisk naturoplevelse tæt på den vilde natur. ELLER som familietur med kredsen, hvor fællesskabet plejes højt mellem leder, børn og forældre.

Man tager af sted fredag eftermiddag og kører med bus eller pakkede biler op til byen Bolmen - ved søen Bolmen. Her udleveres kanoer, padler, redningsveste og evt. andet udstyr.

Så tager man på weekendtur på søen Bolmen, søen med de 365 øer, hvoraf kun en enkelt er beboet. Langs søen er det et antal overnatningspladser, her er plads til telte, samt toilet og bålsted / brænde. Grupper må kun benytte disse pladser, og

der betales for brugen.

Søndag eftermiddag afleveres kanoer m.v. igen, og man bliver enten hentet i bus eller kører hjem i de pakkede biler.

Turbeskrivelse:
For de mere "garvede" kanosejlere evt. sammen med familie. Turen starter ud fra Bolmen fredag aften, hvor man padler ned til Sundet for at overnatte. Den efterfølgende dag sejles videre sydpå ned ad Fettjesund ned til den gamle jernbanebro. Her kan gøres ophold, hvor man kan nyde formiddagskaffen ved en gammel ruin.

Herefter sejles videre til bunden af Bolmen og via en smuk å ind til et lille kraftværk. Her har man mulighed for at få sig en lille dukket ved stranden og spiser frokost. Evt. lave en lille kæntringsøvelse med kanoerne.

For at komme videre skal man lave en kanobæring uden om det lille kraftværk ca. 500 m. Herefter foregår turen stille og roligt videre ned ad åen over til den anden sø Kösen. Herfra sejles syd-øst over til Bolmån.

Man fortsætter ned at denne smukke å til man kommer til en ny overbæring. I forlængelse af denne ligger der en lejrplads, hvor man kan overnatte. Søndag fortsættes ned at åen, hvor man kommer til 5 mindre strømfald.
Efter disse sejler man til byen Nöttja(Fållalund). Lige efter man har sejlet under broen kan kanoerne trækkes i land i højre side.

I forbindelse med ankomst fredag har man parkeret en bil her, samt trailer medbragt fra Danmark, således man kan hente de øvrige biler - for kanoerne skal naturligvis tilbage til Bolmen igen.

En bæring på Bolmåen

Kort Den sydlige del af Bolmen
Kort Bolmen - Kösen
Kort Kösen - Nöttja (Fållalund)

Hvor ligger Bolmen?
Bolmen ligger i Småland. Ca. 135 km NØ for Helsingborg. Området er ret øde. Der er således kun et par ishuse - i alt!
Langs Lagaleden er der flere ishuse og betydelig mere civiliseret.

 • Kort over det sydlige Sverige

 • Hvad kræves der?
  AF LEDERNE
  - at nogle har kendskab til kanosejlads, eller skaffer sig det inden. Endvidere skal lederne kende FDFs regler for kanosejlads.
  AF DELTAGERNE
  - kræves ikke, at de har kendskab til kanosejlads. Det vil de få i ugens løb! De yngste deltagere bør ikke være yngre end ca. 11 år. Vælger man at sejle på Lagaleden er det nødvendigt, at deltagerne er seniorer, eller der er et forholdsvis stort antal voksne på holdet.
  AF UDSTYRET
  Der kræves ikke noget særligt udstyr. Man klarer sig fint med ganske almindeligt udstyr til en uges sommerlejr i telt. En tønde til bagagen er en god idé

  Hvad Koster det?
  Et budget for en uges kanosommerlejr på Bolmen vil pr. person kunne se således ud:
  Kanoleje kr. 325
  Lejrpladsafgift kr. 125
  Bus - Helsingør-Bolmen & retur kr. 500
  Proviant - 7 dage a kr. 40 kr. 280
  Diversekr. 25
  Deltagerpris kr. 1.255

  Et tilsvarende regnestykke for en uge på Lagaleden giver en deltagerpris på kr. 1.410,-. I denne pris er inkluderet returtransport af kanoer til Bolmen samt leje af kanovogne til kanoerne.
  I denne opstilling mangler følgende:

 • udgiften til transport til Helsingør og retur. Bor man på Sjælland, kan man blive afhentet f. eks. ved kredshuset mod en rimelig ekstrabetaling. Jyder vil kunne tage en af færgeruterne over Kattegat og blive afhentet i f. eks. Varberg for samme pris, som hvis de stod på bussen i Helsingør.
 • udgiften til evt. leje af ekstraudstyr som kanovogne og bagagetønder.
 • indtægten i form af tilskud fra kommune, kreds, eget arbejde m. v.

  NB - Busprisen afhænger at antal deltagere.
 • Et budget for en weekendtur kan se således ud pr. person:

  Kanoleje kr. 113
  Lejrpladsafgift kr. 37
  Proviant - 2 dage a kr. 40 kr. 80
  Diversekr. 25
  Deltagerpris kr. 250

  Dertil skal tillægges transport til og fra Bolmen.

  Stofmærker
  Til alle, der skal sejle i kano på Bolmen eller Lagaleden, kan der købes et flot stofmærke vævet i mange farver, - lige til at sy på forbundsskjorten. Pris: kr. 15,-.

  Bøger:
  • Helge Andersen: Den kanadiske kano/ Håndbog for vildmarksture.
  • Laila og Pål Krogvold: Kanoliv og kanosejlads. Skarv-Høst & Søn - 1996.
  • Knud Sørensen: På kanotur med børn. Klematis - 1997.
  Turbeskrivelser:
  • En uge på Bolmen.
  • Lejrpladser - Bolmen og Unnen.
  • Lagaleden.
  - turbeskrivelserne fås hos udlejeren.


  Oplysninger om området

  Hvad gør man nu?
  Har I fået lyst til en uges sommelejr på Bolmen eller ad Lagaleden, så print blanketten: Reservation
  og send den straks til udlejeren. I vil så i løbet af en uges tid modtage en lejekontrakt, hvis der stadig er ledige kanoer i den ønskede uge.


  FDF Arresøens Kanocenter. c/o Knud Pedersen, Jeppe Åkjærsvej 13, 3460 Birkerød.
  e-mail: udlejning@kanosejlads.dk
  Webmaster: Webmaster. Ændret: 13. november 2016.